18.05.2024
Nawigacja
GOK

Galerie zdjęć
Facebooku
Licznik Odwiedzin

7,636,780 unikalne wizyty

Aktualnie online

Gości online: 1

Konkurs kulinarny "Odkryjmy Sądeckie Potrawy Lokalne"

Jesteś pasjonatem gotowania i posiadasz autorskie przepisy wykorzystujące produkty lokalne? Zgłoś się do udziału w konkursie kulinarnym „Odkryjmy Sądeckie Potrawy Lokalne” realizowanym przez Fundację Horyzont360, Heron Live Hotel, Gminny Ośrodek Kultury w Gródku nad Dunajcem oraz Gminę Gródek na Dunajcem. W konkursie może wziąć udział jedna osoba lub grupa osób, która zgłasza do konkursu maksymalnie 3 lokalne potrawy. Potrawy te muszą być związane z regionem Sądeckim – Powiatem Nowosądeckim i posiadać min. 15 letnią tradycję wytwarzania na obszarze Powiatu Nowosądeckiego. Szczególnie mile widziane będą potrawy z fasolą Piękny Jaś.

Jak zgłosić się do konkursu?
Na stronie internetowej Fundacji Horyzont360, w zakładce „Projekty” znajdują się informacje
o konkursie, w tym regulamin opisujący zasady udziału oraz formularz zgłoszeniowy.
Zgłoszone potrawy będą odtwarzane przez Kucharzy Hotelu Heron, najlepsze z nich zostaną nagrodzone, a także znajdą się w specjalnym przewodniku kulinarnym wydanym w celu promowania obszaru Powiatu Nowosądeckiego. Termin nadsyłania zgłoszeń to 30.06.2019 r. Zachęcamy do udziału w konkursie.
Konkurs realizowany jest w ramach projektu „Fasolowe Żniwa” dofinansowanego z budżetu Województwa Małopolskiego.




REGULAMIN KONKURSU
„Tradycyjne Potrawy Sądecczyzny ”

1. Organizatorem konkursu jest Fundacja Horyzont360 z siedzibą w Wielogłowach (Wielogłowy 153, 33-311 Wielogłowy). Partnerem konkursu jest Heron Live Hotel, Gminny Ośrodek Kultury w Gródku nad Dunajcem oraz Gmina Gródek na Dunajcem.
2. Celem konkursu jest:
a) Popularyzacja kultury oraz lokalnych tradycji w tym dziedzictwa kulinarnego Sądecczyzny (Powiat Nowosądecki) w szczególności związanego z fasolą Piękny Jaś.
b) Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię za pomocą albumu wydanego na podstawie zgłoszonych prac.
3. Zasady uczestnictwa w konkursie:
a) W konkursie może wziąć udział jedna osoba lub grupa osób, która zgłasza do konkursu maksymalnie 3 lokalne potrawy. Potrawy te muszą być związane z regionem Sądeckim – Powiatem Nowosądeckim i posiadać min. 15 letnią tradycję wytwarzania na obszarze Powiatu Nowosądeckiego. Szczególnie promowane będą potrawy z fasolą Piękny Jaś.
b) Zgłaszane potrawy muszą być autorskimi potrawami osób je zgłaszających tzn. niedopuszczalne jest powielanie przepisów i potraw, których zgłaszający nie jest autorem.
c) Związek potrawy z Sądecczyzną może odbywać się za pomocą składników potrawy np. produktów regionalnych jak regionalne owoce, wyroby mięsne, czy lokalne sery. Związek ten należy uzasadnić w formularzu zgłoszenia.
d) Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do zgłoszenia swoich potraw na formularzu zgłoszeniowym stanowiącym załącznik do niniejszego regulaminu.

4. Zgłaszaną potrawą może być zarówno danie główne, deser w tym ciasta, czy przetwory. Potrawa musi być wieloskładnikowa ( składa się min. z 5 składników), a minimum 1 ze składników jest składnikiem regionalnym (np. owoc, rodzaj sera itd.).
5. W formularzu zgłoszeniowym należy zawrzeć dokładny przepis zgłaszanej potrawy, wraz z podaniem składników oraz ich ilości i sposobu przygotowania. Przepisy będą bowiem odtwarzane przez kucharzy Partnera projektu celem weryfikacji ich poprawności oraz przedstawienia jury oceniającemu. Najwyżej ocenione potrawy zostaną umieszczone w przewodniku kulinarnym wydanym w ramach niniejszego konkursu.
6. Ocena zgłoszonych potraw podzielona jest na dwa etapy: formalny- badanie związku potrawy z Sądecczyzną, miejsce produkcji, potrawa z min. 15 letnią tradycją oraz merytoryczny- przetestowanie przepisu potrawy przez kucharzy Partnera konkursu, poprawność przepisu oraz degustacja przez jury.
7. Najlepsze przepisy/potrawy zostaną bezpłatnie umieszczone w albumie promującym regionalną kuchnię ( przewodniku kulinarnym) wraz z informacją o autorze potrawy oraz krótką informacją o działalności wraz z opisem potrawy i jej związku z regionem.
8. Wypełnione formularze zgłoszeniowe należy dostarczyć w formie podpisanego skanu na adres mailowy fundacja@fundacjahoryzont360.pl lub w podpisanej wersji papierowej do siedziby Organizatora lub Partnerów konkursu. Termin nadsyłania zgłoszeń to 30.06.2019 r.
9. Uczestnik wyraża zgodę na udostępnienie zgłaszanego przepisu w zakresie niezbędnym do przeprowadzenia konkursu.
10. Uczestnik konkursu zgłaszając swój udział w konkursie wyraża zgodę na wielokrotne, nieodpłatne publikowanie nagrodzonych potraw w tym przepisów (z prawem sublicencji) bez ograniczeń terytorialnych i czasowych oraz opublikowanie jego imienia, nazwiska, miejscowości zamieszkania, wieku w materiałach promocyjnych związanych z Konkursem, na stronie internetowej Organizatora, a także na ich wykorzystywanie w celach promocyjnych i marketingowych Organizatora oraz Partnerów, w tym w szczególności na utrwalanie i zwielokrotnianie fotografii potraw oraz przepisu każdą techniką, w tym m. in. drukarską, reprograficzną, cyfrową, audiowizualną, na jakichkolwiek nośnikach, bez ograniczeń co do ilości i wielkości nakładu, a także rozpowszechnianie fotografii poprzez publiczne udostępnianie w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym, w szczególności w sieciach komputerowych, Internecie, albumie, przewodnikach, książkach, w kalendarzu, wystawie fotograficznej, publiczne wykonania, wystawienia, wyświetlenia oraz odtworzenia oraz na przygotowywanie na swoje potrzeby, w szczególności na obróbkę redakcyjną i komputerową jak również na udziela nie dalszej licencji (sublicencji) podmiotom trzecim w zakresie określonym powyżej.
11. Przetwarzanie danych odbywa się w zakresie określonym przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018r., Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) oraz ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679.
12. Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane dane osobowe, a konkretnie: imię oraz adres e-mail jest Fundacja Horyzont360 z siedzibą Wielogłowy 153, 33-311 Wielogłowy, tel. 667666508, mail: fundacja@fundacjahoryzont360.pl.
13. Dane osobowe uczestników Konkursu będą przetwarzane w celach przeprowadzenia konkursu i wyłonienia zwycięzcy oraz opublikowania jego potrawy i przepisu wraz z informacjami o autorze w przewodniku kulinarnym, na co uczestnik konkursu wyraża zgodę.
14. Biorąc udział w Konkursie uczestnik potwierdza, że wyraża zgodę na wszystkie zasady zawarte w Regulaminie.
15. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym regulaminie zastosowanie znajdować będą przepisy Kodeksu Cywilnego.
16. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany postanowień niniejszego Regulaminu, pod warunkiem, że nie naruszy to już nabytych praw uczestników. O każdorazowej zmianie Organizator poinformuje uczestników na swojej stronie internetowej.
17. Wszystkie pytania dotyczące spraw nie wyszczególnionych w regulaminie, a związane z organizacją konkursu prosimy kierować na adres: fundacja@fundacjahoryzont360.pl lub telefonicznie: 667666508.
18. Inicjatywa współfinansowana w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury w 2019r. Mecenat Małopolski w ramach zadania pt. Fasolowe Żniwa.


FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY do konkursu „Tradycyjne Potrawy Sądecczyzny”

Imię i nazwisko / Nazwa *
Adres zamieszkania/ siedziby*
Telefon kontaktowy
Nazwa zgłaszanej potrawy (maksymalnie 3 potrawy) 1.
2.
3.

Związek zgłaszanej potrawy z Sądecczyzną ( proszę uzasadnić związek z regionem Sądeckim- Powiatem Nowosądeckim, w przypadku kilku potraw uzasadnienie proszę podać do każdej) 1.
2.
3.

Tradycja potrawy ( proszę podać okres tradycyjnego wytwarzania potrawy min. 15 lat) 1.
2.
3.


Zgłaszana Potrawa nr 1**
Składniki wraz z ilościami ( w tym waga, objętość)
Sposób przygotowania i wykonania

Zgłaszana Potrawa nr 2**
Składniki wraz z ilościami ( w tym waga, objętość)
Sposób przygotowania i wykonania

Zgłaszana Potrawa nr 3**
Składniki wraz z ilościami ( w tym waga, objętość)
Sposób przygotowania i wykonania


Oświadczam, że jestem autorem zgłaszanego przepisu oraz mam do niego pełne prawa autorskie. Wyrażam również zgodę na wykorzystanie zgłoszonego przepisu do otworzenia potrawy celem jej oceny w konkursie. Zapoznałem się również z regulaminem konkursu i nie wnoszę do niego uwag.


…………………………. …………………………………………….
Miejscowość i data (podpis osoby upoważnionej do reprezentowania uczestnika)


*w przypadku zgłoszenia się np. Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, Zespołu itp.
**w przypadku zgłaszania jednej potrawy wypełnić tylko to, co dotyczy.
Kamera on-line
Kamera on-line
Ostatnie artykuły
Postępowanie o udzie...
2020 gazeta lokalna...
Zamówienia publiczne...
Gazeta kwiecień 2019
Sportowy początek roku
Polecane strony
Gmina Gródek nad Dunajcem

OSP Gródek nad Dunacjem

Drukarnia - Nova Sandec

Parafia Tropie

Na Śliwkowym Szlaku

Bzany

Konstantynów Łódzki

Mielno

Miody z Gródka

W kraj

Oficjalna strona Janiny Molek www.piekny-jas.pl

Sądeczanin

obec Zupcany

Gminna Biblioteka Publiczna

Szkoła Muzyczna w Rożnowie

Balatonboglar

Hervartov

Radio RDN

Lendak

Stołówka gminna

Mimy w ruchu

Na Jamnej

Przystań Koszarka

ROB-MET

Hotel Heron

Fundacja Horyzont 360

Solonka

Statystyki reklamowe
Prawa do materiałów zamieszczonych na stronie zastrzeżone. GOK®             Copyright © 2008