W niedzielę, 25 września głośno zrobiło się z naszej fasoli. Równocześnie w dwóch miejscach: w Krynicy Zdroju w ramach Sądeckiego Jarmarku Regionalnego oraz w Gródku nad Dunajcem w ramach imprez Gródek gotowy na wszystko.
Na krynickim deptaku zaroiło się od smakoszy i sympatyków regionalnych produktów. Obok kilkudziesięciu stoisk, na których prezentowane były prace twórców ludowych i serwowane potrawy sądeckiej kuchni, nikt nie mógł przejść obojętnie. Wśród prezentowanych potraw można było znaleźć między innymi pierogi łomniczańskie, zupę fasolową z Tropia , przysmak z cygańskiego garnka czy podpłomyki i chleb ze smalcem.
W Gródku impreza także cieszyła się sporym powodzeniem. Zawartość czterech kotłów kuchni polowej pełnych zupy fasolowej - gotowanej pod czujnym okiem Pani Janiny Molek - znikała błyskawicznie w żołądkach gości. Długa kolejka ustawiała się także po szaszłyki przygotowywane pod kierunkiem Roberta Makłowicza. Na scenie grał rożnowski Metro Jazz Band. Impreza została przygotowana przez Teatry Nowy pod patronatem Wójta Gminy Gródek n.D oraz Andrzeja Wiśniowskiego w ramach programu "50 + - nowy wiek kultury" we współpracy z GOK Gródek.